Mi-Tech Webs

Blog

Tips Untuk Melindungi Website Anda Digodam

TIPS UNTUK MELINDUNGI WEBSITE ANDA DIGODAM

Tips Untuk Melindungi Website Anda Digodam

Jangan biarkan pintu depan website anda terbuka luas! Anda perlu melindungi website dengan meletakkan perlindungan bagi mengelakkan penggodam. Jika tidak, data anda berisiko, website boleh musnah, atau anda juga boleh kehilangan wang.

Cara Menjadikan Website Selamat: 3 Petua Asas Yang Anda Tidak Boleh Abaikan

Pasang Secure Socket Layer (SSL)

Salah satu perkara paling mudah yang boleh anda lakukan untuk melindungi website dan pelawat website, adalah memasang sijil SSL (Secure Socket Layer). Anda mungkin tidak menyedarinya, tetapi anda menemui SSL sepanjang masa apabila melayari web.

SSL menyulitkan maklumat yang dihantar antara website dan pelawat. Google kini memberi amaran kepada pelawat apabila mereka memasuki website tanpa SSL serta membuang website tersebut dalam hasil cariannya.

Sangat penting untuk mempunyai keselamatan SSL jika anda menerima pembayaran melalui website, meminta butiran log masuk, atau memindahkan fail. Tanpa itu, data tidak dilindungi, dan terdedah kepada penggodam.

 

Kata Laluan Yang Ketat

Kata laluan. Ia sudah menjadi kebiasaan sehingga menyebabkan kita lupa betapa pentingnya ia. Kata laluan anda adalah perisai di antara penggodam dan maklumat peribadi anda.

Daripada menggunakan frasa yang mudah diteka, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda lakukan:

  1. Gabungkan tiga frasa rawak, tidak berkaitan tetapi tidak dapat dilupakan
  2. Menggunakan jujukan aksara yang dijana secara rawak
  3. Jangan gunakan semula kata laluan yang sama
  4. Jadikan kata laluan anda panjang
  5. Jangan sekali-kali menggunakan maklumat peribadi dalam kata laluan anda – ini adalah perkara pertama yang penggodam akan cuba!

 

Memastikan website anda sentiasa dikemas kini

Betapa pentingnya untuk memastikan perisian website sentiasa dikemas kini. Gagal mengemas kini perisian, keselamatan dan skrip website adalah cara yang membolehkan penggodam dan malware menyerang website anda.

Anda juga harus memastikan sijil website anda dikemas kini. Walaupun ini tidak akan menjejaskan keselamatan website anda secara langsung, ia akan memastikan bahawa website anda terus muncul dalam enjin carian.

 

Jadi, anda perlu melindungi website dengan meletakkan perlindungan bagi mengelakkan penggodam. Jika tidak, data anda berisiko, website boleh musnah, atau anda juga boleh kehilangan wang.

Kongsi artikel:

get started

Nak Bina Website Bermutu Tinggi? Hubungi Kami!

Kami membantu anda memperluas branding dan bisnes kepada orang ramai dengan membina WEBSITE bermutu tinggi